الزی گیاهی است شبیه پیاز با دانه ها و گل سفید رنگ. این گیاه به صورت خود رو در جنگل های استان های شمالی ایران می روید. طعم آن بسیار ملایم تر و شیرین تر از سیر معمولی است و بیشتر مصرف دارویی دارد.
سه ویژگی مهم الزی عبارتند از :
۱- بوی سیر و پیاز می دهد
۲- اغلب دارای دو برگ دراز نوک تیز است
۳- دارای دمبرگ است
اهالی روستاهای بندپی و بابلکنار و حتی سوادکوه در فصل بهار به مناطق مرطوب و سایه ای جنگل ها و بیشه ها می روند و اقدام به چیدن این گیاه می کنند. و از آن به عنوان سبزی در برنج، آش و همچنین به صورت سبزی خوردن یا سالاد استفاده می کنند.
این گیاه را برای فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن می توان نگهداری کرد. خشک کردن آن حتما باید در سایه صورت پذیرد.
تذکر مهم: نمونه غیر خوراکی الزی یا سیر کوهی بسیار شبیه خودش است. معمولا الزی غیر خوراکی بسیار تلخ و نسبت به الزی خوراکی برگ هایش پهن تر است که به آن الزی مار یا الزی ماره می گویند.