روستای ییلاقی دوزاغبن

روستای دوزاغبن

روستای ییلاقی دوزاغبن همانطور که از نامش پیداست در پایین دست دو زاغ و یا همان دو پرتگاه صخره ای (به زبان محلی کـِر) قرار دارد که در گذشته به آن دوزخ بن نیز میگفتند. دوزاغبن از توابع ییلاقی دهستان فیروزجاه بندپی شرقی  بوده که در حومه ی ییلاقات حاج شیخ موسی(ره) و در ۴۸ کیلومتری شهر گلوگاه (مرکز بخش بندپی شرقی) واقع است که از شمال و شرق به مراتع جنگلی پرتاس و جنگلهای انبوه و درختان سر به فلک کشیده و از غرب به مرتع کریک خامن (مرتع دامی برای اهالی دوزاغبن) و همچنین روستای چلیاسر و از جنوب نیز به نیراسم و فیسون متصل می باشد.

مساحت این روستا حدودا نزدیک به صد هکتار میباشد که بیشتر آن را جنگل و مابقی بصورت ییلاقی بوده که دارای انواع گل و گیاه و درختچه های زرشک،آلوچه ی ترش،گیاه گلپر (اسپند و یا به زبان محلی کولِک)، ازگیل وحشی و… میباشد.

دوزاغبن کاملا رودرروی دریا بوده که به همین خاطر دید و منظر فوق العاده ای نسبت به جنگلهای روبرو (ازجمله قله ی جنگلی سیاه پل) و همچنین روستاها و شهرهای بندپی و سایر نقاط شهرستان داراست.

مردمان بندپی دوزاغبن را به نام طایفه حیدری فیروزجایی که یکی ازطوایف ایل فیروزجایی بندپی هست میشناسند زیرا که این روستای سرسبز از میراث اجداد طایفه حیدری بوده و در ابتدا شخصی بنام “حاج موسی خان حیدری فیروزجایی” ساکن و مالک اصلی آن بوده که حدودا بیش از ۱۶۰ سال پیش میزیست که ایشان هم به گفته بزرگان از پدر خود به ارث برده است و اکنون پس از گذشت سالها نسل به نسل جا به جا شده و به دست اهالی کنونی آن رسیده است.

 

روستای ییلاقی دوزاغبن
روستای دوزاغبن

 

این روستا هم اکنون دارای بیش از صد خانوار بوده که در بین خانه های مسکونی این روستا،خانه هایی به سبک قدیم (ساخت از گل وسنگ وچوب) و هم بصورت امروزی دیده میشود.

قرق شکنی دوزاغبن هر ساله با توافق دامداران محل در اوایل تیرماه برگزار میشود که ورود گاو وگوسفند جلوه ی خاصی به دوزاغبن بخشیده و از زمان های گذشته تابحال عده ی زیادی برای تهیه ی شیر،ماست،دوغ وکره به این محل می آیند.

باج رسی و شل تاشی نیز در کنار خال وننی و قرق شکنی از دیگر سنتهای عرفی فیروزجاست که در بین اهالی دوزاغبن به چشم میخورد.

جاذبه های روستا :

درخت گردو یا میتوان گفت تینار دار (درخت تنها) دوزاغبن که بیش از ۱۳۰سال است که تنها و بدون همجواری با درختان دیگر و در دل طبیعت، روبروی محل با شاخه های چتری و پرشاخ و برگ خود خودنمایی میکند و هر ساله مسافران زیادی را به سمت خود میکشاند.

چشمه ی کنگل تپه که در ورودی کریک خامن به دوزاغبن قرار دارد و سرچشمه آن در دل کوه بوده و در نهایت از زیر سنگ بزرگی نمایان و جاری میشود ، با سردی و شفافیت فوق العاده ی خود یکی دیگر از نقاط دیدنی محل به حساب می آید.

تور دکنی سنگ (سنگ کنده کاری شده به وسیله ی تبر) از جاذبه های دیگر روستا بوده که از قدیم تا بحال بسبب نوشتن یادگاری بر روی سنگهای بزرگ عکس تبر را درج نموده و بطور عجیبی کنده کاری میکردند.

دوزاغبن به لحاظ منتهی بودن جاده به بن بست و همچنین همجواری با مراتع عظیم پرتاس و مسیر مال رو کلالی بن ، یکی از گذرگاهای اصلی دامهای دامداران بندپی بوده و از ایستگاهای اصلی جمع آوری شیر و پنیر و فراورده های دامی در ییلاقات میباشد که در بین روستاهای دیگر کم نظیر است.

تمام اهالی روستا که رابطه ی خویشاوندی نزدیکی با همدیگر دارند و از ایل بزرگ فیروزجاه و وابسته به حاج شیخ موسی میباشند ، هر ساله در عیدماه تبری یا همان تیرماه در مراسم بزرگ دعوتین شرکت نموده و همانند ساکنان دیگر روستاها با اهدای نذری دام و فرآورده های دامی و برنج و وجه نقد و… از جمله طوایف فیروزجاییی هستند که تلاش فراوانی در برگزاری هر چه بهتر مراسم دارند.

این نکته را نیز باید یادآور شد که هر ساله به همت اهالی محل مراسم یادبودی از اجداد و درگذشتکان محل در تکیه ی روستا که در حدود ۳۰سال پیش ساخته شد برگزار میشود. برگزاری مراسم شبهای احیا در ماه رمضان نیز مراسمی است که در همان تکیه هر ساله صورت میگیرد.

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *