سقانفار کیجا تکیه «بابل»

چکیده: سقانفار کیجا تکیه بابل

درشهر بابل در محله حمزه‌ کلا ساختمان زیبایی است که سقانفار کیجا تکیه نام دارد و در دوره قاجار ساخته شده است. این بنا دارای ستونهای زیبای چوبی مزین به نقش و نگاره هایی از فرهنگ و ادبیات ایران و چین است که در نوع خود کم نظیر می باشد. این بنا دارای چوب بریهایی بشکل اژدها نیز می باشد که برگرفته از فرهنگ چین بوده و بیانگر نکاتی از تاثیر فرهنگ چین بر ایران است. کیجا تکیه که در ضلع شمالی غربی شهر بابل واقع در محله حمزه کلا واقع شده است در اصل شامل تکیه و سقانفار بوده است. بنای تکیه کاملاً نوساز است ولی بنای سقانفار به همان سبک اولیه دوره قاجار باقی مانده است.


 

مشخصات کلی

نام: سقانفار کیجا تکیه بابل
واژه شناسی: نفار در بابل به آلاچیق یا د‌که‌ چوبی که سقفش را با گاله می‌ پوشانند گفته می ‌شود. کیجا در فرهنگ مازندرانی به معنای دوشیزه است.
وجه تسمیه: سقانفار سقانپار یا سقاتالار اتاقک‌ هایی هستند که در مازندران برای استفاده‌ های گوناگون اغلب در کنار حسینیه ‌ها، مساجد یا گورستان می سازند.
قدمت: دوره قاجار (دوره ناصرالدین شاه، سنه ۱۳۰۶)
بازسازی: ۱۳۲۰ شمسی
سازنده: این بنا با هزینه دو دوشیزه ساخته شده، پیشکار و بانی این سقانفار مشهدی علی خان آقاجان نوایی و نجار آن نیز ” مشهدی داداش نوایی” بوده اند.
سبک معماری: ترکیب معماری بومی مازندران و فرهنگ چینی
ویژگی خاص: در شهر بابل تکیه ها و سقانفارهای بسیاری وجود دارد، اما سقانفار کیجا تکیه به سبب مشابهتی که با معماری چین دارد، بسیار قابل توجه است.

پیشنهادات

بخش های مهم برای بازدید: نقاشی های روی چوب

بهترین زمان بازدید: ایام سوگواری و محرم

آثار و نمونه های مشابه: تزئینات تکیه روستای آقا ملک بابل و برخی تزئینات کاخ تابستانی پکن و مسجدی در لهاسا

 

مسیر دسترسی


آدرس: مازندران، بابل، محله حمزه‌ کلا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *