علیرضا مشتاقی یکی از دانشمندان و نوابغ ایرانی(اهل بابل) است ؛ او در دانشگاه علوم پزشکی تهران تحصیل کرده است و از اعضای سابق مرکز پژوهش های علمی دانشجویان این دانشگاه است.
وی هم اکنون محقق دانشگاه های لیدن و هاروارد آمریکا است .مشاقی به خاطر پژوهش های میان رشته ای، به خصوص استفاده از روش های نوین فیزیکی و مهندسی برای حل مسائل پیچیده پزشکی، نامزد جایزه کاشف سال ۲۰۱۷ شده بود
وی بنیانگذار تحصیلات همزمان در نظام آموزشی ایران و اولین فارغالتحصیل دورشته ای ایران میباشند. پروفسور مشاق در دانشگاههای متعددی از جمله مؤسسه فناوری ماساچوست (ام آی تی), دانشگاه استنفورد، دانشگاه فدرال زوریخ (ای تی اچ), دانشگاه فناوری دلفت، و مؤسسه ماکس پلانک آلمان پژوهش و تدریس کردهاند. وی استاد مدعو دانشگاه تهران نیز میباشند و با دانشگاه صنعتی شریف هم همکاری دارند.
وی در ایران هم به دنبال نزدیکی رشته های مختلف علمی بود و به خاطر تلاش هایش، امکان تحصیل همزمان دانشجویان نخبه در دو رشته در دانشگاه های ایران فراهم شد.پروفسور مشاقی عضو بورد نشریاتی از جمله نانو ریسرچ و گروه نیچر است و به تازگی لوح افتخار انجمن شیمی آمریکا به وی اعطا شد.
جایزه کاشف چیست؟
جایزه کاشف سال به یکی از ۸ نامزد که با رای عموم انتخاب می شود، اهدا می شود.
علیرضا مشاقی طبری، محقق و داروشناس ایرانی، با اکثریت آرا به عنوان کاشف برتر سال ۲۰۱۷ رشته علوم انتخاب شد.
به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، دانشمند علوم کامپیوتر، کریستین ریتولد به عنوان معلم سال انتخاب شد و «استفانی ون در پاس» نیز جایزه هیات منصفه برای بهترین پایاننامه را برد.
بیش از ۳۹۶۶ نفر از دانشجویان، فارغالتحصیلان و اساتید دانشگاه برای انتخاب جایزه کاشف سال رای دادهاند تا بدین ترتیب مشاقی نفر اول، اسکات ویتوکایتیس، فیزیکدان، نفر دوم و زیارانگ ژنگ، زیستشناس، نفر سوم شوند. هر سه نفر کمپینهای تبلیغاتی داشتند که رایهای کسبشده از کشورهای آنها صحت این ماجرا را تصدیق میکند.
مشاقی به دلیل پژوهشهای میانرشتهای، بهخصوص استفاده از روشهای نوین فیزیکی و مهندسی برای حل مسائل پیچیده پزشکی، نامزد دریافت جایزه کاشف سال شده بود. وی روی پروتئینهایی مطالعه میکند که با استفاده از تکنیکهای پیشرفته در سطح تک مولکولها به سایر پروتیئنها کمک میکند تا تا شوند.
دانش پروتئینهای شپرون به محققان کمک میکند تا درک بهتری از بیماریها داشته باشیم. برخی از بیماریها در نتیجه تا خوردن اشتباهی پروتئینها ایجاد میشوند، مانند آلزایمر. دانش پروتئینها میتواند به دانشمندان در طراحی داروهای جدید کمک کند که پروتئینهای شپرون را هدف میگیرند یا به عنوان شپرونهای مصنوعی عمل میکنند.
شَپرون یا یاره، به پروتئینهایی گفته میشود که کارشان کمک به «تا شدگی کووالانسی» یا «بازشدن» یا «ساخت و همگذاری» و همچنین «جداسازی و تجزیه» ساختارهای ابرملکولی دیگر است.